Ontdek je plekje
Al heel lang wist ik, dat ik graag voor korte of langere tijd terug zou willen gaan naar mijn geboorteland. Ik ben geboren in Malmö, de derde grootste stad van Zweden. Het is de hoofdstad van Skåne län, de meest zuidelijk gelegen provincie. Malmö is dus bekend terrein voor mij. Ik heb er ook nog veel familie wonen. En het zuiden van Zweden is dichterbij dan je denkt. Zo'n 800 kilometer van Reeuwijk en je rijdt via de Öresundbrug (zie foto's hieronder) zo mijn geboortestreek Skåne binnen. Mooie natuur is er ook wel te vinden. In het zuiden van Zweden liggen diverse grote nationale parken, natuurreservaten, en 400 km aan ongerepte kust. Je vindt er ruige kliffen, glooiende weilanden en langgerekte zandstranden.
Toch zocht ik voor Ien en mij iets anders. Maar ja, wat dan precies? Zweden is immers zo groot en heeft zoveel te bieden. Daarom ben ik maar begonnen met het maken van een wensenlijstje. Wat ik eigenlijk wilde was het volgende:
- Bos
- Meren/water
- Rust/ruimte
- Heuvels (of misschien bergen)
- Goed aan te reizen vanuit Nederland
- Gunstig klimaat (echte winters en liefst zonnige zomers)
- Niet al te donker in de winter
- Plaatsjes voor boodschappen e.d. niet te ver weg
- Mooie ritten kunnen maken met de motor (liefst ook in Noorwegen)
Zo'n lijstje ziet er natuurlijk voor iedereen anders uit, maar met die van mij kwam ik al gauw uit in Värmland. Met Ien ben ik daar toen op vakantie geweest. Samen hebben we op de motor Värmland in de zomer verkend. We boekten huisjes en B&B's op vier verschillende plekken in Noord, Zuid, Midden en West Värmland en doorkruisten zo eigenlijk het hele gebied. Van één van die B&B's, te weten de 'Sheep In' in Arvika (een aanrader om eens te bezoeken!), ontmoette ik de eigenaar Andreas, een schaapherder met karakter.
Andreas werd één van de sleutelfiguren bij het vinden van ons stekkie in Årjäng. Hij heeft mij veel vertelt over de streek en de verschillende delen ervan. Hij nam hiervoor echt de tijd en onder de fruitbomen in de tuin, genietend van een glaasje wijn, hebben we heel wat af gepraat. In het Zweeds. Natuurlijk hoorde hij meteen dat ik uit Skåne kom en ik moest even wennen aan zijn Värmlandse tongval. Het Zweeds kent heel veel dialecten en omdat Värmland tegen de Noorse grens aan ligt neigt het daar gesproken taaltje dan ook naar het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling overigens redelijk verstaanbaar.
Na deze vakantie en alle gesprekken met Andreas was het voor Ien en mij wel duidelijk dat Värmland eigenlijk aan alle eisen en wensen voldeed. Bij thuiskomst ben ik dan ook meteen op zoek gegaan naar een huis. Ik besloot om eerst eens te gaan kijken naar een huurhuis. Aan zo'n huis zit je immers niet meteen vast. Huren maakt veilig verder oriënteren en ontdekken mogelijk. Huurhuizen in Zweden kun je onder andere vinden op www.blocket.se. De site is helemaal in het Zweeds, wat voor Nederlanders het zoeken wat bemoeilijkt. Natuurlijk is er een mogelijkheid om de website te vertalen, maar zoektermen moeten echt in het Zweeds worden ingegeven. Ook staan de prijzen er uiteraard in Zweedse kronen op vermeld. Met google vertalen en een beetje creativiteit zal het echter best te doen zijn. Al heel gauw ontdekte ik het huisje in Torkilsbyn. Dezelfde week nog zijn Ien en ik heen en weer gevlogen om het te bekijken. We waren er meteen weg van en hebben daarom maar gelijk de papieren in orde gemaakt. En tot nu toe hebben we daar nog geen dag spijt van gehad.
Peter